Az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese csütörtökön Tihanyban, a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) turisztikai idénynyitóján közölte: a koordinációs tevékenység célja az, hogy az idegenforgalmi szezonban ott, ahol a turizmus jelentős mértékű, megfelelő közbiztonsági viszonyokat tudjanak garantálni. Halmosi Zsolt kifejtette: az átvezényelt hatvan rendőr mellett lovas és kerékpáros járőrök is szolgálják a térség közbiztonságát, valamint a szezonban a balatonkiliti repülőtéren állomásozik a készenléti rendőrség helikoptere.

A régióban tartandó, nagy tömegeket vonzó rendezvényekre, köztük a több tízezres látogatottságú Balaton Soundra vagy az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójára (EFOTT) külön biztosítási tervet készítenek - tette hozzá. Megjegyezte, ha az időközben megváltozó viszonyok azt igénylik, akkor az Országos Rendőr-főkapitányság további erősítést is vezényel a régióba.

A főkapitány-helyettes arról is beszélt, hogy nem az idegenforgalmilag kevésbé frekventált területek rovására vezényelnek át rendőri erőket. Az illegális migráció kezelése folyamatosan rendőri erők átcsoportosítását igényli, de ez nem veszélyezteti a balatoni régió közbiztonságát - szögezte le.

Halmosi Zsolt kiemelte, hogy egy turizmusból élő régió viszonyaira komoly negatív hatással van egy esetleges terrorcselekmény, ez látható volt Törökországban, Párizsban, Brüsszelben és Egyiptomban. Úgy fogalmazott: a nagy tömeget vonzó rendezvények mindig célpontok lehetnek, de "a megfelelő szervezetek munkatársai a nap 24 órájában azért dolgoznak, hogy Magyarországon ilyen terrorcselekmények ne fordulhassanak elő". 

A térség kiemelt szezonális feladatairól szólva Töreki Sándor, Veszprém megye rendőrfőkapitánya elmondta: a nyári időszakban rendészeti szakközépiskolások és középiskolai osztályok fakultációs diákjai is segítik a bűnmegelőzési munkát. Közölte: a strandi lopások ellen "látható és fedett" rendőri jelenléttel lépnek fel, és a pénzváltó automaták környékén is több lesz a rendőr. Emellett a kerékpárosok és gyalogosok baleset-megelőzésére is kiemelten koncentrálnak.

A BKKB illetékességi területe Zalakarostól a Balaton és a Velencei-tó mentén egészen Velencéig terjed. A koordinációért tavaly Fejér megye rendőr-főkapitánysága felelt, az idén a Veszprém megyei rendőrség látja el ezt a feladatot.

MTI